Leila Motalleby (لیلا مطلبی)
بهبود الگوکاوی هم مکانی بر مبنای ریزدانگی
کشف ارتباط جغرافیایی بین رویدادها، دانش ارزشمندی را در اختیار مدیران و برنامهریزان قرار میدهد که به پشتوانه آن میتوانند تصمیمات بهتری بگیرند. مسائل مختلفی در زمینه بررسی ارتباط جغرافیایی پدیدهها وجود دارد که از جمله آنها میتوان به مسئله یافتن هممکانی اشاره کرد. هم مکانی یکی از انواع ارتباط بین مکانها است که وجود یک دسته از ویژگیهای مکانی را بر اساس وجود دسته دیگری از ویژگیها استنباط میکند. الگوهای هممکانی در مجموعهدادههای مکانی، مجموعهای از اشیا مکانی غیرمشابه است که نمونههای آنها اغلب در یک منطقه جغرافیایی نزدیک هم قرار دارند. استخراج این الگوها، میتواند منجر به کشف روابط جالبتوجهی شود که بینش مهمی را برای کاربردهای مختلف مانند بهداشت عمومی، اپیدمیولوژی، محیطزیست، جرمشناسی، حملونقل و خدمات مختلف مبتنی بر مکان ارائه دهد.
بعضی از الگوهای هممکانی بهصورت سراسری درکل ناحیه موردمطالعه ظاهر میشوند که به آنها الگوهای هممکانی سراسری میگویند، درحالیکه بعضی دیگر صرفاً در بخشهایی از ناحیه موردمطالعه قابلمشاهدهاند که الگوهای هممکانی محلی نامیده میشوند. کشف الگوهای هممکانی چندسطحی، بینش جدیدی در مورد تعامل بین پدیدههای مکانی مختلف ارائه میدهد و کاربرد گستردهای در حوزههای جغرافیایی دارد. در سالهای اخیر به دلیل اهمیت الگوهای هممکانی چندسطحی، پژوهشهای بسیاری انجام شده است، اما همچنان کشف الگوهای هممکانی چند سطحی، یک کار چالشبرانگیز است.
محدودیت اکثر الگوریتمهای موجود این است که با ویژگیهای مکانی نقطهای و آستانه فاصله همسایگی واحد کار میکنند، درحالیکه دادههای واقعی علاوه بر نمونههای نقطهای، دارای خطوط و چندضلعی نیز هستند. نادیدهگرفتن این جنبه ممکن است نتایج بهدستآمده را تحتتأثیر قرار دهد. همچنین مفاهیم مکانی را میتوان ذیل یک مفهوم سطح بالاتر دستهبندی کرد و حرکت در طول این سلسلهمراتبها، به کشف الگوهایی منتهی میشود که ممکن است در حالت عادی موردتوجه قرار نگیرند. چرا که احتمال دارد الگوهای هممکانی وجود داشته باشند که در سطح ریزدانگی بالاتر نادیده گرفته شدند و در سطح ریزدانگی پایینتر مهم تلقی شوند.
بهمنظور استخراج الگوهای محلی در سطوح مختلف ریزدانگی، در این پژوهش قسمتی به الگوریتم مبنا برای الگوکاوی هممکانی افزودهشده است که قادر است از مجموعهدادهی غیرنقطهای منطقهی مورد مطالعه نظیر مجموعهدادهی محلههای آن منطقه در جهت غنیسازی الگوکاوی هممکانی استفاده کند و الگوکاوی را بر مبنای ریزدانگی، در دو سطح ریزدانگی متوسط و ریز انجام دهد. نتایج حاصل از اجرای مدل بر روی مجموعهدادههای مکانی نشانمیدهد که با استفاده از این مدل و با حل مشکل بیان شده، الگوهایی با شیوع بالا و نتایج بامعناتری به دست میآید.
کلمات کلیدی: ۱-دادهکاوی مکانی ۲- الگوکاوی هممکانی ۳-الگوکاوی هممکانی چندسطحی ۴-ریزدانگی