Zahra Kouroshzade (زهرا کورش زاده)
تحلیل سیگنالهای مغزی براساس گرافهای چندبخشی
امروزه صرع یکی از شایعترین بیماریها به شمار میرود. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی تقریباً 65 میلیون نفر در دنیا مبتلا به صرع هستند. این بیماری در تمامی گروههای سنی ممکن است رخ دهد؛ بنابراین تشخیص بهموقع آن میتواند از بروز پیامدهای ناشی از بیماری جلوگیری کند. ازآنجاییکه استفاده از سیگنالهای الکتروانسفالوگرام برای تشخیص بیماری روشی غیرآسیبزا است، از این روش برای تشخیص صرع و بسیاری از بیماریهای دیگر مانند آلزایمر و سندروم خستگی مزمن استفاده میشود.
از چالشهای موجود میتوان به وجود خدشه در سیگنال اشاره کرد که خواندن سیگنال را سخت میکند و احتمال خطا را بالا میبرد. عوامل زیادی روی ایجاد خدشه هنگام ضبط دادههای الکتروانسفالوگرام تأثیر دارند. برای مثال پلکزدن و حرکات سروگردن میتوانند باعث ایجاد خدشه در سیگنالها شوند. بهعلاوه تحلیل سیگنالهای ضبط شده یک کار تخصصی است و نیاز به یک فرد آموزشدیده دارد، بنابراین استفاده از روشهای خودکار تشخیص بیماری و مراحل آن میتواند کمککننده باشد.
برای حل این چالشها از روشهای تشخیص خودکار استفاده میشود. این روشها وجود خدشه را در سیگنال تشخیص داده و آن را حذف میکنند. همچنین تحلیل مناسبی از نتایج را ارائه میدهند. تا کنون روشهای متعددی برای تشخیص مراحل صرع از تشنج ارائه شده است که از جمله آنها میتوان روشهای مبتنی بر گراف و شبکههای پیچیده را نام برد. این روشها تمام خواص سری زمانی را حفظ نمیکنند و به یک رویکرد جدید نیاز است که ضمن حفظ تمامی خواص سری زمانی، بازنمایی مناسبی از آن نیز ارائه دهد.
در این پژوهش یک رویکرد جدید برای تشخیص مراحل صرع از تشنج ارائه میشود. این رویکرد مبتنی بر ساخت شبکه چندگانه از گرافهای پدیداری است. ابتدا طول سیگنالها با استفاده از عامل مقیاس کاهش مییابد تا پیچیدگی محاسباتی مسئله کمتر شود. سپس یک گراف پدیداری برای هر سیگنال از هر مجموعه داده ساخته میشود. این گرافهای پدیداری تشکیل یک شبکهی چندگانه میدهند. انسجام شبکهی چندگانه با میانگین همپوشانی یالها بررسی میشود. یک تصویر کردن از 100 لایه روی یک لایه انجام میگیرد که گرافی کامل و وزندار را به عنوان خروجی میدهد. خلوتسازی با حذف کمینهها به انتخاب ویژگی مناسبتر کمک میکند. در پایان ویژگیهای شبکه به عنوان ورودی به طبقهبند داده میشود. ارزیابی عملکرد پیشنهادی دقت، فراخوانی و صحت 100 درصدی برای شبکهی حاصل از گرافهای پدیداری افقی و پدیداری طبیعی را به همراه داشت. همچنین میانگین دقت 95 درصد برای شبکه حاصل از گراف پدیداری دایرهای حاصل شد؛ بنابراین رویکرد پیشنهادی خواص سری زمانی برای سیگنالهای مراحل مختلف صرع را حفظ میکند و از نظر دقت، صحت و فراخوانی نسبت به کارهای پیشین عملکرد بهتری دارد.
کلمات کلیدی: الکتروانسفالوگرافی، صرع، شبکه چندگانه، گراف پدیداری، سری زمانی، تشنج، EEG